Blog over kleine- en grootschalige productie

Plasma snijden

by Avery Castro

Plasmasnijden gebeurd met behulp van een hogesnelheidstraalmondstuk dat geïoniseerd zuurstofgas van de toorts van de plasmasnijder naar het werkstuk leidt. Het plasma verwarmt de ijzeren plaat en smelt het materiaal. De gasstroom blaast mechanisch de metaaldeeltjes weg die uit de boog zijn ontstaan. 

De toepassing 

Plasmasnijtoortsen maken meestal gebruik van een koperen mondstuk dat de gasstroom vernauwt om een nauwkeurige snijboog op het metaal te creëren. Dit betekent dus dat plasmasnijden alleen wordt gebruikt voor materialen die elektriciteit geleiden, zoals zacht staal, roestvrij staal en aluminiummetaal. Andere geleidende materialen kunnen koper, messing, titanium, gietijzer en dergelijken meer zijn. Hoewel verschillende gassen kunnen worden gebruikt voor plasmasnijden, gebruiken de meeste mensen tegenwoordig gecomprimeerde pure zuurstoflucht voor het plasmasnijden. In de meeste winkels is perslucht gemakkelijk verkrijgbaar en heeft plasma dus geen brandstofgas nodig. Plasmasnijden gaat veel sneller op lichtere materialen. In het geval van zware secties van staalmetaal kan men het nog steeds gebruiken, omdat het doorgaans sneller is dan andere methoden, maar een hoge snelheidsvoeding is nodig voor snijtoepassingen.   

Hoe gaat het in zijn werk? 

Een plasmasnijboog bestaat uit drie componenten: het mondstuk, de elektrode en de gastoevoer. De elektrode is verbonden met de negatieve kant van de plasmastroomvoorziening. Het mondstuk is verbonden met de positieve zijde die is bevestigd aan het metalen stuk, maar wordt elektrisch geïsoleerd door middel van een normale opening. Dit is wat er gebeurt tijdens het plasma snijden: de negatieve elektrode wordt bekrachtigd door een hoogspanningsvoeding van de hoofdgeleider. Vervolgens begint gas naar de toorts te stromen en wordt door de leiplaat in het mondstuk gewerveld. Een hoogfrequente generator levert een hoogfrequent hoog spanningspotentieel tussen de elektrode en het mondstuk. Hierdoor springt een kleine vonk tussen het mondstuk en de elektrode, waardoor een pad door het gas wordt geïoniseerd. Er ontstaat een boog die in contact komt met de metaalplaat. De hoofdboog neemt toe in snijstroomsterkte op het materiaal nadat de spuitmond open is.  Er zijn verschillende toepassingen voor plasmasnijden van staal naar andere. Dit vereist dat de operator ervaring heeft met het snijproces en het regelen van de snelheid om zo het oxidatieproces te behouden. Er zijn een aantal factoren waarmee rekening moet worden gehouden om een schone snede te maken, zoals de snijsnelheid, techniek, afstand of ruimte tussen het werkoppervlak en verbruiksartikelen en het type plasmamond. Ook moet men rekening houden met de ampunt, vooral bij het snijden van dikkere materialen. Deze manier van snijden vereist kennis en ervaring. De toepassingen en het resultaat ervan zijn niet meer weg te denken in de moderne samenleving.

Snijbedrijf Koetsier is gespecialiseerd in plasmasnijden. Bezoek de website voor meer informatie.

Delen