Blog over kleine- en grootschalige productie

Waar dient u op te letten bij de dakdoorvoer (voor een HR ketel)

by Avery Castro

Een HR (hoog rendement) ketel heeft een grotere efficiëntie waardoor er minder energie wordt gebruikt. De vergrote efficiёntie wordt voor een groot deel bereikt door de inkomende lucht (de benodigde zuurstof voor de verbranding van het gas) te laten verwarmen door de uitgaande verbrandingsgassen. De verwarmde binnenkomende lucht zorgt er zo voor dat er minder energie voor nodig is om de ketel op de gewenste temperatuur te laten blijven. De dakdoorvoer voor een HR -ketel moet echter wel aangepast zijn en verschilt met dat van een conventionele CV- ketel.

 

Wat zijn de vereisten voor de dakdoorvoer voor een HR- ketel?

U zult bij de aanschaf en installatie van een HR ketel er rekening mee dienen te houden dat de dakdoorvoer ook meegenomen dient te worden. Een HR ketel onttrekt namelijk de benodigde zuurstof niet uit de ruimte waar het is geїnstalleerd, maar uit de buitenlucht. Er zal dus sprake moeten zijn van een aanvoerleiding voor verse lucht en een rookgasafvoer. Deze worden aangesloten op een speciale dakdoorvoer voor een HR-ketel.  Het kenmerk voor de afvoer bij HR ketels is dat de er zich veel sneller condensatie vormt aan de binnenkant. Dit vocht verzamelt zich ook bij de dakdoorvoer. Indien u geen gebruik maakt van een speciale dakdoorvoer voor HR-ketels, zullen er zich ijspegels vormen aan de buitenkant van de afvoer. Deze kunnen een groot gevaar vormen indien ze groot genoeg worden en naar beneden kunnen vallen. De dakdoorvoer voor HR-ketels is, evenals de rookgasafvoer, opgebouwd uit 2 buizen die in elkaar zijn bevestigd. De benodigde zuurstof wordt aangezogen uit de buitenste wand terwijl de binnenste buis de verbrandingsgassen afvoert. Deze verwarmen eveneens de binnenkomende lucht en verhogen zo het rendement van de HR-ketel. Doordat de de afvoergassen hierdoor heel snel afkoelen vormt er zich condens aan de binnenkant. Het is daarom belangrijk dat deze wordt afgevoerd. Ook heeft deze condens een bijtende werking (lage pH) waardoor de dakdoorvoer ook hiertegen bestand moet zijn. Er zijn verschillende verschillende soorten dakdoorvoeren verkrijgbaar die kunnen zijn vervaardigd uit RVS (roest vrij staal), kunststof of aluminium). Bij kunststof dakdoorvoeren zijn er ook uitvoeringen beschikbaar in verschillende kleuren. 


Door wie kan de installatie van de dakdoorvoer het best gebeuren?

De installatie van de dakdoorvoer voor HR- ketels kunt u het best dus over laten aan erkende bedrijven die werken volgens de gestelde richtlijnen. Zij zullen u ook het best adviseren hoe de bestaande rookgasafvoeren kunnen worden verwijderd. Er zijn verschillende soorten dakdoorvoeren beschikbaar die tegenwoordig ook op maat zijn vervaardigd voor diverse typen daken.Ook daarover kunnen deze bedrijven u uitvoerig adviseren. Voor meer info klikt u op de voorgaande link.

Delen